Blog
HACCP
HACCP z j. ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli system Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli Początki tego systemu sięgają lat 60 XX wieku, kiedy to NASA zleciło wyprodukowanie bezpiecznej żywności dla...
czytaj dalejBazylia
Bazylia (Ocimum) to liczący około 35 gatunków rodzaj roślin zielnych z rodziny jasnotowatych (Labiateae) występująych głównie w strefach tropikalnych i subtropikalnych Azji i Afryki. Gatunkiem użytkowym jest przede wszystkim bazylia...
czytaj dalejPROBIOTYKI
PROBIOTYKI to preparaty zawierające w swoim składzie wybrane gatunki dobroczynnych mikroorganizmów (bakterii i grzybów). Mikroorganizmy, które są uznawane za probiotyki, muszą mieć uzasadnione działanie prozdrowotne oraz spełniać szereg...
czytaj dalejIgnaz Semmelweis
Dziś trochę mniej znany naukowiec w naszej serii Ludzie Nauki niż niedawno wspominany Ludwik Pasteur, ale również odegrał ogromną rolę w nauce. Ignaz Semmelweis, żyjący w XIX wieku, Niemiec węgierskiego pochodzenia, lekarz. Ojciec...
czytaj dalejLudwik Pasteur
W tym roku rozszerzamy nasz cykl Kobiety W Nauce o Panów i zmieniamy jego nazwę na Ludzie Nauki. Tak jak płeć piękna, tak mężczyźni odgrywali, odgrywają i będą odgrywać bardzo istotną rolę w świecie wiedzy. Pierwszym mężczyzną w naszym...
czytaj dalejZIOŁOLECZNICTWO
ZIOŁOLECZNICTWO - zwane bardziej naukowo fitoterapią lub fitofarmakologią, to dział medycyny zajmujących się zastosowaniem terapeutycznym ziół, ich mieszanek a także produktów leczniczych wytworzonych z surowców pochodzenia roślinnego....
czytaj dalejCzarna porzeczka
Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Pochodzi prawdopodobnie z obszarów Europy i Azji. Uprawiana była już w 1400 roku, początkowo w Holandii i Danii, a później także we Francji...
czytaj dalejCHROMATOGRAFIA (część I)
CHROMATOGRAFIA to technika analityczna służąca do rozdzielania na poszczególne składniki (w celach analitycznych lub preparatywnych) mieszanin związków chemicznych. Wprowadzenie techniki chromatograficznej było rewolucyjnym postępem w...
czytaj dalejHibiskus
Hibiscus (Hibiscus L.) to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Poprawna nazwa botaniczna to ketmia. Popularnie jest też nazywana chińską różą. Do rodzaju tego, w zależności od przyjętego ujęcia...
czytaj dalej