Przykładowa dieta 3000 kcal dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej (treningi 5-6 x w tygodniu)

Rozkład makroskładników: Węglowodany 60%, białko 20%, tłuszcze 20%.

 

DZIEŃ 1.

3015 kcal

150,8 g Białka (B)

67,6 g Tłuszczy (T)

453,4 Węglowodanów (W)

 

ŚNIADANIE

Jajecznica z szynką i warzywami

Jaja kurze 4 sztuki

Szynka drobiowa- 2 plastry

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Pomidor 1 sztuka (130 g)

Szczypiorek 1 łyżeczka

Rzodkiewka 4 sztuki

Bułka grahamka 180 g (2 sztuki)

 

II ŚNIADANIE

Sok wielowarzywny 250 ml

Borówki 100 g

Jabłko 150 g

 

OBIAD

Potrawka z indyka

Mięso z piersi z indyka 120 g

Olej rzepakowy 5 g

Marchew 100 g

Groszek mrożony pół szklanki 100 g

Bulion/woda ok. 300 ml

Mąka pszenna 1 łyżka

Jogurt grecki 1 łyżka

Posiekana natka pietruszki 1 łyżka

Kasza jaglana 120 g

– Na patelni podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Zalać mięso bulionem warzywnym lub wodą, dodać drobno pokrojoną marchewkę i mrożony groszek, całość poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie zabielić jogurtem greckim oraz zagęścić mąką. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Owsianka

Płatki owsiane 50 g

Banan 1 sztuka

Rodzynki 15 g

Miód 10 g

Jogurt naturalny 150 ml

 

KOLACJA

Sałatka z tuńczykiem i z grzankami

Mix sałat 3 garście

Tuńczyk w sosie własnym 3 łyżki

Kukurydza konserwowa 2 łyżki

Ogórek zielony 60 g

Papryka czerwona 120 g (pół sztuki)

Pomidor pół sztuki

Oliwa z oliwek 5 g

Chleb żytni 3 kromki 105 g

– Wszystkie składniki sałatki wymierzać w misce i podać z podpieczonym chlebem na suchej patelni.

 

DZIEŃ 2.

3098 kcal

B 155,4 g

T 82 g

W 435,3 g

 

ŚNIADANIE

Tofucznica

Tofu 180 g (1 opakowanie)

Cebula 30 g

Pieczarki 100 g

Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Pieprz/sól/kurkuma/curry do smaku

Pomidor 1 sztuka

Chleb graham 4 kromki

Ser feta 20 g

Natka pietruszki 5 g

– Podsmażyć cebulkę i pieczarki. Dodać rozdrobnione tofu, doprawić przyprawami i posypać natką pietruszki

 

II ŚNIADANIE

Sałatka z owoców + sok

Mango 140 g

Grejpfrut 1 sztuka

Kiwi 1 sztuka

Sok pomidorowy

 

OBIAD

Dorsz po grecku

Filet z dorsza 120 g

Kasza jęczmienna pęczak 130 g

Włoszczyzna 1 pęczek

Cebula mała 1 sztuka

Oliwa z oliwek

Koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Bulion warzywny 1,5 szklanki

Natka pietruszki 5 g

Sól/pieprz/sok z cytryny

Surówka z marchwi, jabłka i jogurtu naturalnego (20 g)

– Umyte filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojoną cebulą poddusić na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać bulion, doprawić do smaku i chwilę dusić. Warzywa wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podać z kaszą oraz surówką.

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Szejk owocowo-białkowy

Mleko 1,5 % tłuszczu 300 ml

Banan 1 sztuka

Maliny 70 g

Płatki owsiane 20 g

Odżywka białkowa WPC80

Miód pszczeli 1 łyżeczka

 

KOLACJA

Placki z cukinii z sosem koperkowym

Cukinia 300 g

Cebula 70 g

Czosnek 1 ząbek

Jajo kurze 1 duża sztuka

Mąka pszenna 40 g

Olej rzepakowy 10 g

Jogurt naturalny 100 g

Majonez 1 łyżeczka

Koperek 1 łyżeczka

Sól/pieprz

– Do miski zetrzeć na tarce cukinię i odcisnąć nadmiar wody, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, jajko, mąkę i przyprawy. Smażyć na oleju z obu stron do momentu zrumienienia. Z jogurtu, majonezu i koperku przygotować sos.

 

DZIEŃ 3.

3069 kcal

B 154 g

T 65,2 g

W 466,6 g

 

ŚNIADANIE

Szakszuka

Jaja kurze 3 sztuki

Szynka drobiowa 40 g

Cebula  ? małej sztuki

Czosnek 1 ząbek

Pomidory krojone 400 g

Papryka zielona 80 g

Oliwa z oliwek 5 g

Chleb żytni 4 kromki

Sól/pieprz/ kmin rzymski/ papryka słodka/ papryka ostra

– Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, czosnek, szynkę i paprykę. Dodać krojone pomidory, doprawić i chwilę poddusić aż odparuje trochę płynu. Wbić jaja i smażyć pod przykryciem aż białko się zetnie. Doprawić przyprawami.

 

II ŚNIADANIE

Sałatka owocowo- jogurtowa + sok

Pomarańcza 1 sztuka

Ananas 60 g

Winogrona 70 g

Suszona żurawina 2 łyżki

Jogurt naturalny 3 łyżki

Sok wielowarzywny 1 szklanka

 

OBIAD

Kebab z piersi kurczaka z sosem tzatzyki

Pierś z kurczaka 150 g

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Sok z ? limonki

Sól/pieprz/ kmin rzymski/ chilli

Kasza jaglana 120 g

Sałata lodowa 2 garście

Cebula 30 g

Papryka czerwona 1/3 sztuki

Ser mozarella light 30 g

Ogórek gruntowy 2 sztuki

Jogurt naturalny 30 g

Czosnek 1 ząbek

Sól/pieprz/ kmin rzymski

Mięso pokroić w paski skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić przyprawami. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie  mięso podsmażyć na patelni. Wyłożyć na talerz, polać sosem tzatzyki (jogurt, ogórki, czosnek, sól/pieprz/ i szczypta kminu rzymskiego) i podać z ugotowaną kaszą oraz sałatką z pokrojonych warzyw.

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Bułka na słodko  + banan

Bułka pszenna 2 sztuki

Twaróg chudy 40 g

Dżem truskawkowy niskosłodzony 2 łyżki

Jogurt naturalny 20 g

Banan 1 sztuka

 

KOLACJA

Kanapki z wędzonym łososiem

Bułka wieloziarnista 2 sztuki

Serek chrzanowy 20 g

Rukola 20 g

Łosoś wędzony 90 g

Rzodkiewka 4 sztuki

Pomidor 1 sztuka

 

DZIEŃ 4.

3049 kcal

B 161,8 g

T 67,4 g

W 448,9 g

 

ŚNIADANIE

Owsianka

Płatki owsiane 80 g

Borówki 50 g

Truskawki 80 g

Kiwi 1 sztuka

Mleko 1,5% tłuszczu 1 szklanka

Ser twarogowy chudy 30 g

Żurawina suszona 1 łyżka

 

II ŚNIADANIE

Pomarańcza 1 sztuka

Kefir naturalny 1 szklanka

 

OBIAD

Łosoś pieczony lub przygotowany w parowarze

Łosoś 200 g

Ziemniaki 320 g

Brokuły 250 g

Papryka czerwona ? sztuki

Fasolka szparagowa zielona  100 g

Zioła według uznania

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Chlebek bananowy

Banan 1 sztuka

1 łyżeczka oleju rzepakowego

Mąka pszenna 40 g

Jaja kurze 1 sztuka

Orzechy włoskie 2 sztuki

Proszek do pieczenia 2 g

Erytrol 1,5 łyżeczki

Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka

– Banana i jajka zblendować, dodać wszystkie suche składniki, posiekane orzechy oraz olej. Piec w keksówce w 180- 200 stopniach przez 45-50 minut

 

KOLACJA

Kanapki z twarogiem i warzywami

Bułka grahamka 2 sztuki

Twaróg chudy 125 g

Jogurt naturalny 3 łyżki

Pomidor 1 sztuka

Szczypiorek 1 łyżeczka

Rzodkiewka 4 sztuki

 

DZIEŃ 5.

3075 kcal

B 170 g

T 78,4 g

W 422,4 g

 

ŚNIADANIE

Tosty + warzywa

Chleb graham 4 kromki

Ser Gouda 3 plastry

Pieczarki 3 sztuki

Szynka drobiowa 3 plastry

Oregano suszone 1 szczypta

Mix sałat z rukolą 20 g

Papryka czerwona 120 g

 

II ŚNIADANIE

Szpinak z jajkiem i czosnkiem

Szpinak 200 g

Jaja kurze 2 sztuki

Czosnek 1 ząbek

Chleb żytni 2 kromki

Sól/pierz

-Na patelni poddusić szpinak z odrobiną wody, dodać posiekany czosnek. Następnie dodać roztrzepane jaja i doprawić ulubionymi przyprawami.

 

OBIAD

Spaghetti z cukinią

Makaron pełnoziarnisty 130 g

Chude mięso mielone z szynki wieprzowej 150 g

Przecier pomidorowy 250 g

Cebula 1 mała sztuka

Czosnek 2 ząbki

Cukinia ? sztuki

Sól/pieprz/zioła

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Szejk

Mleko 0,5 % tłuszczu

Banan 1 sztuka

Masło orzechowe 10 g

Płatki owsiane 60 g

Miód pszczeli 1 łyżka

 

KOLACJA

Sałatka z komosą ryżową i bobem + jabłko

Komosa ryżowa 130 g (ugotowana)

Bób 2 garści

Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Ogórek zielony 100 g

Pomidor 1 sztuka

Kukurydza 2 łyżki

Natka pietruszki 5g

Sok z cytryny 1 łyżka

Sól/pieprz/zioła

 

DZIEŃ 6.

3060 kcal

B 152 g

T 67,5 g

W 461,3 g

 

ŚNIADANIE 

Bułki z makrelą

Bułka grahamka 2 sztuki

Masło 1 łyżeczka

Roszponka 1 garść

Makrela wędzona 80 g

Ogórek kiszony 150 g

Pomidor 1 sztuka

 

II ŚNIADANIE

Gruszka1 sztuka

Mandarynka 2 sztuki

Mieszanka orzechów rodzynek 1 garść

 

OBIAD

Kuleczki drobiowe w pomidorach+ surówka z buraczków

Mięso mielone z piersi z kurczaka 150 g

Białko jaja kurzego 1 sztuka

Musztarda 2 łyżeczki

Otręby pszenne 1 łyżka

Pomidory krojone 400 g

Koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Cebula 1 sztuka

Bulion warzywny ? litra

Kasza gryczana 120 g

Surówka z buraczków czerwonych

Sól/pieprz/mieszanka ziół włoskich

– Do mięsa dodać białko, otręby pszenne, musztardę, przyprawy i wymieszać. Uformować kuleczki o obsmażyć na oliwie na rozgrzanej patelni. Wyjąć kotleciki i poddusić cebulę. Dodać koncentrat, pomidory i zalać bulionem. Doprowadzi do wrzenia, włożyć kuleczki i podgrzewać.

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Bułki z serkiem na słodko

Bułka kajzerka 2 sztuki

Serek wiejski 200 g

Dżem truskawkowy 1 łyżka

 

KOLACJA

Ryż zapiekany z jabłkiem i śliwkami

Ryż biały 120 g

Jabłko 2 sztuki

Śliwki 2 sztuki

Serek Skyr 150 g

Miód pszczeli 1 łyżka

Cynamon do smaku

 

DZIEŃ 7.

2988 kcal

B 155 g

T 72 g

W 430 g

 

ŚNIADANIE

Naleśniki z owocami i serkiem

Mąka pszenna 100 g

Olej rzepakowy 1 łyżeczka

Mleko spożywcze ? szklanki

Woda gazowana ? szklanki

Jaja kurze 1 sztuka

Serek skyr 150 g

Maliny 70 g

Banan 1 sztuka

 

II ŚNIADANIE

Winogrona 1 garść (70 g)

Sok z buraka 1 szklanka

 

OBIAD

Makaron z kurczakowym pesto + ogórki korniszone (surówka)

Makaron pełnoziarnisty 130 g

Mięso z piersi z kurczaka 120 g

Oliwa z oliwek 5 g

Pesto zielone 50 g

 

POSIŁEK PO TRENINGU

Placuszki na słodko

Płatki owsiane zmielone 60 g

Jaja kurze 1 sztuka

Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 15 g

Serek wiejski 60 g

Proszek do pieczenia 2 g

Banan ? stuki

Napój gazowany Zero kalorii 100 ml

Miód pszczeli 1 łyżka

Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony 1 łyżka

– Wszystkie składniki zblendować w jednej misce na gładką masę. Patelnię wysmarować pędzelkiem z odrobiną tłuszczu i smażyć placki z obu stron. Na już gotowych plackach posmarować wierzch dżemem.

 

KOLACJA

Kanapki z jajkiem i warzywami

Chleb wiejski 4 kromki

Sałata 3 liście

Jaja kurze 2 sztuki

Szynka drobiowa 40 g

Ogórek zielony 80 g

Pomidor 1 sztuka

Kalarepa 80 g

Szczypiorek 10 g

 

PODSUMOWANIE:  ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ KCAL I MAKROSKŁADNIKÓW W DIECIE:

3050 kcal

157 g B

71 g T   

445 g W

 

AUTOR: mgr Oliwia Kaczmarek