Encyklopedia pojęć
HACCP
HACCP z j. ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli system Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli Początki tego systemu sięgają lat 60 XX wieku, kiedy to NASA zleciło wyprodukowanie bezpiecznej żywności dla...
czytaj dalejPROBIOTYKI
PROBIOTYKI to preparaty zawierające w swoim składzie wybrane gatunki dobroczynnych mikroorganizmów (bakterii i grzybów). Mikroorganizmy, które są uznawane za probiotyki, muszą mieć uzasadnione działanie prozdrowotne oraz spełniać szereg...
czytaj dalejZIOŁOLECZNICTWO
ZIOŁOLECZNICTWO - zwane bardziej naukowo fitoterapią lub fitofarmakologią, to dział medycyny zajmujących się zastosowaniem terapeutycznym ziół, ich mieszanek a także produktów leczniczych wytworzonych z surowców pochodzenia roślinnego....
czytaj dalejCHROMATOGRAFIA (część I)
CHROMATOGRAFIA to technika analityczna służąca do rozdzielania na poszczególne składniki (w celach analitycznych lub preparatywnych) mieszanin związków chemicznych. Wprowadzenie techniki chromatograficznej było rewolucyjnym postępem w...
czytaj dalejMGŁA COVIDOWA (MÓZGOWA)
MGŁA COVIDOWA (MÓZGOWA) - to stan osłabienia funkcji poznawczych, które zwykle objawiają się łagodnym, przejściowym upośledzeniem pamięci, uwagi, szybkości przetwarzania i innych funkcji wykonawczych; obejmuje takie objawy jak m.in.:...
czytaj dalej