Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

  • Charakterystyka
    Pokrzywa to roślina występująca w całym kraju ? w zaroślach, na nieużytkach,  a nawet przy drogach. Jej byliny wyrastają niekiedy nawet do 1 metra wysokości. Liście i łodygi pokryte są parzącymi włoskami. Kwitnie od czerwca do października.
  • Dobroczynne właściwości
    Pokrzywa ma wiele zastosowań prozdrowotnych. Korzeń mięty wykazuje działanie moczopędne i ściągające, dzięki czemu polecany jest przy zapaleniach dróg moczowych oraz schorzeniach prostaty. Jednocześnie z moczem wydala się duża ilość toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co przyspiesza oczyszczanie organizmu. Płukankę z pokrzywy można stosować pomocniczo przy łupieżu oraz wspierająco w leczeniu innych chorób skórnych np. trądziku. Roślina może być także z powodzeniem stosowana jako uzupełnienie suplementacji podczas anemii. Liście z pokrzywy działają przeciwbólowo.
  • Działanie
    W celach zdrowotnych korzysta się głównie z liści (najlepiej młodych, z górnych części rośliny) oraz korzenia. W surowcu występuje wiele witamin, w tym witaminy z grupy B działające pozytywnie na stan skóry oraz witaminy z grupy K wspomagające procesy krwiotwórcze. Warto wspomnieć także o dużej zawartości witaminy C oraz wielu minerałów, dzięki czemu pokrzywa może być wykorzystywana w okresach jesienno-zimowych dla ogólnego wzmocnienia organizmu.
  • Forma podania/zastosowanie
    Napar z pokrzywy zwyczajnej. 2 łyżki stołowe suszonych liści zalać szklanką wrzątku, odcedzić po 10 minutach. Pić 2-3 razy dziennie po szklance płynu między posiłkami lub stosować zewnętrznie w formach płukanek lub okładów.
    Sok z młodych pędów z pokrzywy uzyskiwany w porach wiosennych można pić codziennie w ilości około pół szklanki.