W pszczelim świecie zima w pełni. Nasze Laborowe pszczółki odpoczywają w ulu, a my wróćmy jeszcze na chwilkę do czasu, kiedy w pocie czoła pracowały robotnice. Na zdjęciu przedstawiamy pierwszoroczną dumę ? pyłek pszczeli zrobiony przez nasze pszczoły. Pyłek to niewielkie kuleczki uformowane z przyniesionego pyłku kwiatowego. Owady wykorzystują go następnie dalej, tworząc pierzgę, czyli pyłek wymieszany z odrobiną miodu, nektaru i śliną, którą żywią się podczas zimy. Dla ludzi pyłek pszczeli również jest bardzo zdrowy. Posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Jest bogaty w aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. Znajduje bardzo dużą rolę w medycynie naturalnej ze względu na wiele dobroczynnych właściwości: przeciwzapalne, detoksykacyjne, wzmacniające czy uspokajające.