Porady Dietetyka
Dieta wegańska – jak uniknąć niedoborów?
Na przestrzeni lat diety oparte na produktach pochodzenia roślinnego zyskują na popularności. Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską z różnych powodów: etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, religijnych czy filozoficznych....
czytaj dalejŻywienie w profilaktyce osteoporozy.
Osteoporoza to choroba dotycząca układu kostnego, która charakteryzuje się zaburzeniami w strukturze budowy tkanki kostnej i obniżeniem jej masy, czego następstwem jest zwiększone ryzyko złamań i zwichnięć. Choroba ta dotyczy około 10%...
czytaj dalejJak dietą wzmocnić układ odpornościowy?
W okresie jesienno-zimowym istnieje zwiększone ryzyko zachorowania na infekcje. Każdy z nas zastanawia się jak wspomóc organizm w walce z drobnoustrojami. Układ immunologiczny stanowi integralną część z innymi układami organizmu, w tym z...
czytaj dalejDieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. W tym okresie niezwykle istotne jest dbanie o zdrową, zbilansowaną dietę i styl życia, które korzystnie wpływają na samopoczucie i stan zdrowia przyszłej matki oraz rozwój dziecka. ZASADY...
czytaj dalejStłuszczenie wątroby – objawy, leczenie, jak się odżywiać?
Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka i pełni wiele funkcji. Odpowiada m.in.: za metabolizm białek i węglowodanów, magazynowanie glikogenu, witamin (A, D, K, B12) i składników mineralnych (żelazo, miedź) czy...
czytaj dalejEdukacja żywieniowa i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci
Żywienie odgrywa szczególną rolę już od najmłodszych lat. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza wszystkie niezbędne składniki pokarmowe zapewniając harmonijny wzrost i rozwój młodego organizmu. Edukacja żywieniowa dzieci to proces...
czytaj dalejDieta 3000 kcal dla osoby aktywnej fizycznie (treningi 5-6 x w tygodniu)
Przykładowa dieta 3000 kcal dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej (treningi 5-6 x w tygodniu) Rozkład makroskładników: Węglowodany 60%, białko 20%, tłuszcze 20%. DZIEŃ 1. 3015 kcal 150,8 g Białka (B) 67,6 g Tłuszczy (T) 453,4...
czytaj dalejŻywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych
Z roku na rok rośnie odsetek osób uprawiających sport, a szczególną popularność zyskały sporty wytrzymałościowe. W miastach często organizowane są biegi uliczne, wyścigi kolarskie lub runmageddon. Nie tylko zawodowi sportowcy, ale również...
czytaj dalejElektrolity – czym są i jaki wpływ wywierają na organizm?
Do utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania orgiazmu, niezbędne jest zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Odpowiadają za to jony soli mineralnych, inaczej elektrolity, które są naturalnie obecne w płynach ustrojowych naszego...
czytaj dalej