Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)

  • Charakterystyka
    Roślina uprawiana w krajach Ameryki i Europy, w Polsce głównie w regionach południowych. Naturalnie występuje na obszarach Morza Śródziemnego oraz w Ameryce Południowej. Tymianek ma przyjemny zapach, szczególnie silny po roztarciu, dlatego często używany jest jako przyprawa w kuchni. Małe kwiaty koloru różowo-liliowego, zebrane na szczycie łodygi. Łodyga jest owłosiona, szara, liście ma drobne, z brzegami podwiniętymi do góry. Surowcem używanym zdrowotnie jest ziele (Herba Thymi). Zbiera się go w czerwcu i lipcu następnie suszy.
  • Dobroczynne właściwości
    Pobudza wydzielanie śluzu z oskrzeli, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu ? stąd jego zastosowanie w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Zewnętrznie stosowany jest do płukania jamy ustnej i gardła (np. przy anginie lub zapaleniu oskrzeli).
  • Działanie
    Głównym jego składnikiem jest olejek lotny, zawierający tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu, dzięki którym wykazuje właściwości odkażające i ściągające. Poza tym garbniki działające bakterio- i grzybobójczo oraz kwasy ? kawowy, chlorogenowy, ursolowy, flawonoidy i inne.
  • Forma podania/zastosowanie
    Napar z ziela tymianku do płukania jamy ustnej i gardła. Łyżkę zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 minut i odcedzić. Można także oprócz płukania pić 2-3 razy dziennie po kieliszku.